+31 546 760600

Nieuws

Bent u zzp’er?

Bent u zzp’er? Wees verstandig en ga op de payroll
U heeft het vast al gehoord. Door de komst van de wet DBA verdwijnt de VAR-verklaring per 1 mei 2016. Bij het aangaan van een opdracht moet u voortaan een modelovereenkomst sluiten met iedere opdrachtgever waar u voor aan de slag gaat. Dit klinkt simpel, maar het zorgt in de praktijk voor veel onduidelijkheid onder zzp’ers en opdrachtgevers. Fortium adviseert u om op de payroll te gaan en we leggen u uit waarom.

Onzekerheid voor uw opdrachtgever
Opdrachtgevers willen zonder zorgen een zzp’er kunnen inhuren. Met de VAR-verklaring kon dat. Een opdrachtgever huurde u in en tegelijkertijd was hij verzekerd dat hij geen loonheffingen en sociale premies hoefde te betalen. Die zekerheid verdwijnt met de wet DBA. Een modelovereenkomst wordt in samenspraak tussen zzp’er en opdrachtgever opgesteld. Dat betekent dat zij ook samen aansprakelijk zijn voor de naleving hiervan.
Als de Belastingdienst na controle op de ‘werkvloer’ vaststelt dat een modelovereenkomst niet correct wordt nageleefd, dan spreekt men van een schijnconstructie of verkapt dienstverband. Dit kan overigens al, wanneer u bijvoorbeeld tegen de afspraak in gereedschap leent van de opdrachtgever. Zoiets simpels heeft grote gevolgen. Want loonheffingen en sociale premies dienen dan alsnog betaald te worden en de fiscus kan hoge boetes opleggen aan beide partijen.

Gevolgen voor u als zzp’er
Omdat wij de branche goed kennen, kunnen wij stellen dat het aantal opdrachten voor u als zzp’er zal dalen. Want op het moment voldoet ongeveer 80% van de zzp’ers niet aan de wet DBA. Opdrachtgevers lopen hierdoor verhoogde risico’s en zullen sneller kiezen voor een alternatief. Er zullen meer zzp’ers verlegen zitten om opdrachten en dit heeft als directe gevolg dat de concurrentie voor u moordend wordt. Om toch verzekerd te zijn van opdrachten, zal u de risico’s voor de opdrachtgever moeten inperken. Maar hoe doet u dat?

Waarom de payroll uitkomst biedt voor zzp’ers
Om ervoor te zorgen dat de risico’s beperkt blijven voor de opdrachtgever is het verstandig om te kiezen voor een payrollconstructie. U kunt dan nog steeds ingehuurd worden als zelfstandige, alleen loopt de opdrachtgever geen risico’s als het gaat om boetes en naheffingen. Tegelijkertijd bent u verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, de werkloosheidswet en ziektewet. Zowel u als uw opdrachtgever spelen het via payrollen op safe.
Wilt u weten wat de payroll-mogelijkheden zijn voor u als zzp’er? Vraagt u zich af wat de gevolgen zijn van het stoppen als zzp’er in uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We geven u een gratis adviesgesprek en treden graag op als bemiddelaar tussen u en uw opdrachtgever.

« Ga terug